Καρκίνος θυρεοειδούς αδένα - Oμάδες υποστήριξης

low thyroid symptoms1 730x400Ανησυχητική αύξηση παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια ο καρκίνος του θυρεοειδούς αδένα, γεγονός που οφείλεται τόσο σε περιβαλλοντικούς παράγοντες όσο και στην βελτίωση των διαγνωστικών μεθόδων αφού πλέον μπορούν να εντοπιστούν όγκοι οι οποίοι παλαιότερα παρέμεναν αδιάγνωστοι. Θεωρείται ο ταχύτερα αυξανόμενος καρκίνος και είναι ο πιο συχνός ενδοκρινικός όγκος.

Η διάγνωσή του υπερισχύει σε αναλογία στις γυναίκες έναντι των ανδρών, σε αναλογία περίπου 3 προς 1.

Οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου θυρεοειδούς είναι ιάσιμες και η έγκυρη διάγνωση μαζί με την σωστή θεραπεία και την τακτική ιατρική παρακολούθηση μπορούν να διασφαλίσουν στους ασθενείς την καλή πρόγνωση της νόσου έως και την ίασή της.

Διαβάστε περισσότερα: Καρκίνος θυρεοειδούς αδένα - Oμάδες υποστήριξης

Διπολική διαταραχή - μανιοκατάθλιψη

Η διπολική διαταραχή ή αλλιώς μανιοκατάθλιψη είναι μία ψυχική νόσος που μπορεί  να προσβάλει οποιονδήποτε. Η πάθηση προσβάλλει άνδρες, γυναίκες, παιδιά και εφήβους. Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι φαίνεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σε σχέση με άλλους. Τα άτομα με διπολική διαταραχή βιώνουν επεισόδια ανεβασμένης ή ευερέθιστης διάθεσης γνωστά ως μανίαεναλλασσόμενα με επεισόδια κατάθλιψης.

Παράγοντες Κινδύνου

- Οικογενειακό ιστορικό –εάν ένας στενός συγγενής είχε διπολική διαταραχή, μπορεί να διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο

- Κατάχρηση φαρμάκων ή αλκοόλ

- Στρεσογόνα γεγονότα ή καταστάσεις – ένα επεισόδιο διπολικής διαταραχής μπορεί να προκληθεί από κάθε είδους στρες. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει καταστάσεις που προκαλούν αναστάτωση (όπως το διαζύγιο ή ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου) ή καταστάσεις που προκαλούν χαρά (όπως ο γάμος)

- Ασθένεια –η σωματική ασθένεια μπορεί ενίοτε να προκαλέσει διπολική διαταραχή

- Η νυκτερινή εργασία –η διαταραχή των συνηθειών ύπνου έχει συσχετιστεί με την έναρξη διπολικής διαταραχής

Διαβάστε περισσότερα: Διπολική διαταραχή - μανιοκατάθλιψη 

Κατάθλιψη

Η κατάθλιψη μία συνηθισμένη ασθένεια στις μέρες μας εμφανίζεται τουλάχιστον σε μία από τις έξι γυναίκες και σε ένα από τους εννιά άνδρες καθώς επίσης και όσο αυξάνεται η ηλικία.

Παράγοντες κινδύνου

-Παλαιότερη κατάθλιψη ή οικογενειακό ιστορικό κατάθλιψης

-Κακή υγεία

-Απώλεια συντρόφου

-Απομόνωση

-Έλλειψη αυτοπεποίθησης

-Στους ηλικιωμένους, αλλαγές στην κατάσταση υγείας και στις συνθήκες διαβίωσης, όπως αποχώρηση από την οικογενειακή εστία.

Διαβάστε περισσότερα: Κατάθλιψη