15 Υγιεινές τροφές οι οποίες καταλήγουν ανθυγιεινές

b1e96657b9d571259ae0f13e6d702b44 LΑκριβώς όπως η μόδα και άλλων βιομηχανιών, η βιομηχανία τροφίμων έχει τις δικές της τάσεις να ακολουθήσει και να δημιουργήσει, προκειμένου να πουλήσει περισσότερα προϊόντα. Γι'αυτό μπορείτε να συγκρίνετε δημοφιλής “υγιής” τάσεις των τροφίμων σε όλη την ιστορία. Σε κάποια φάση οι άνθρωποι έτρωγαν τοφού, ακατέργαστα τρόφιμα, μούσλι, προϊόντα διατροφής...

Έκαναν ουσιαστικά τα πάντα για να παραμείνουν υγιείς και σε φόρμα. Ωστόσο, οι εν λόγω τάσεις έχουν αλλάξει, μάθαμε ότι ορισμένες από αυτές τις τροφές δεν είναι στην πραγματικότητα υγιεινές. Κάποιες από αυτές ήταν τόσο επικίνδυνες που σε ορισμένες περιπτώσεις θα μπορούσε να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κάναμε μια λίστα με 15 υγιεινά τρόφιμα που δεν είναι στην πραγματικότητα υγιεινά.

Διαβάστε περισσότερα: 15 Υγιεινές τροφές οι οποίες καταλήγουν ανθυγιεινές

Στέβια-Το καταλληλότερο υποκατάστατο ζάχαρης

steviaΗ στέβια αποτελεί τον ισχυρότερο ανταγωνιστή της ζάχαρης χάρη στα ευεργετικά συστατικά της και την απουσία θερμιδογόνων ουσιών. Θα καταφέρει να "εκθρονίσει" τη ζάχαρη;

Η στέβια έχει κάνει τα τελευταία χρόνια δυναμική είσοδο στην καθημερινότητά μας, απειλώντας να εκθρονίσει τη ζάχαρη. Η καταγωγή του "ταπεινού" φυτού είναι από τη Λατινική Αμερική, αλλά η φήμη του είναι, πλέον, παγκόσμια. Η γλυκιά γεύση των φύλλων της είναι γνωστή εδώ και αιώνες στους αυτόχθονες της Ν. Αμερικής που τη χρησιμοποιούν ως φυσικό γλυκαντικό. Η φυλή Γκουαράνι της Παραγουάης, ήταν η πρώτη που χρησιμοποίησε πρώτη τα φύλλα του φυτού για να γλυκάνει ροφήματα βοτάνων. Από το 1800 η κατανάλωση της στέβιας εδραιώθηκε σε όλη τη Νότια Αμερική, όπως τη Βραζιλία και την Αργεντινή.

Διαβάστε περισσότερα: Στέβια-Το καταλληλότερο υποκατάστατο ζάχαρης

10 Συμβουλές για έναν καλό ύπνο τη νύχτα

  1. ypnosΑΠΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΙΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΣΑΣ

Αυτή είναι μια καλή στρατηγική, σύμφωνα με τον Russell Foster, διευθυντή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης του SCNi (Sleep and Circadian Neuroscience Institute-Ινστιτούτο Νευροεπιστημών Ύπνου και Κιρκάδιου Ρυθμού) καθώς το μπλε φως που εκπέμπεται από το smartphone, την τηλεόραση και τις οθόνες υπολογιστών μπορεί να καταστείλει τη μελατονίνη (μία ορμόνη που βοηθά να κοιμηθείτε) και να αυξήσει τη εγρήγορση σας.

Αυτό που πιθανώς κάνουν είναι να αυξάνουν τα επίπεδα της εγρήγορσης και ως εκ τούτου να καθυστερείται η έναρξη του ύπνου...είναι ένας καλός εμπειρικός κανόνας για μείωση της έκθεσης στο φως”, λέει ο Foster, συμβουλεύοντας να απενεργοποιήσετε τις οθόνες σας μισή ώρα πριν από το κρεβάτι και να χαλαρώσετε σε ένα απαλά φωτισμένο δωμάτιο. Μπορείτε να αγοράσετε ακόμη και ειδικές λάμπες που μιμούνται το φως του ήλιου-οι λαμπτήρες αυτοί μπορούν σταδιακά να σας ξυπνήσουν και να σας στείλουν για ύπνο φωτίζοντας με αργό ρυθμό, εξασθενώντας και εναλλάσσοντας τη συχνότητα του φωτός.

Διαβάστε περισσότερα: 10 Συμβουλές για έναν καλό ύπνο τη νύχτα

Λιγότερο αλάτι όχι όμως λιγότερη γεύση

alatiΟ Οργανισμός Τροφών & Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ έχει εκδόσει ένα σχέδιο από εθελοντικές κατευθυντήριες γραμμές που ενθαρρύνουν τους κατασκευαστές τροφίμων, τα εστιατόρια και τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών εστίασης να μειώσουν το αλάτι (νάτριο) στα έτοιμα τρόφιμα. 

Η μέση πρόσληψη αλατιού ενός ενήλικα Αμερικάνου είναι περίπου 3.4 mg ανά ημέρα η οποία υπερβαίνει τη συνιστώμενη δόση των 2.3 mg ανά ημέρα των Αμερικάνικων Διαιτητικών Οδηγιών της περιόδου 2015-2020.

Ο στόχος των νέων κατευθυντήριων γραμμών είναι να κάνει τη διαφορά στην πρόσληψη αλατιού όταν τρώτε έξω, ωστόσο ο διευθύνων αρχιμάγειρας Jeff Olsen από το Πρόγραμμα Υγιεινής Ζωής της Κλινικής Mayo αποδεικνύει πως υπάρχουν τρόποι για να μειωθεί το αλάτι στην κουζίνα σας στο παρακάτω βίντεο. 

Διαβάστε περισσότερα: Λιγότερο αλάτι όχι όμως λιγότερη γεύση

Προειδοποιητικά σημάδια που το σώμα σου καλεί να προσέξεις

ανθρώπινο σώμαΈνας από τους τρόπους για να μείνουμε υγιής είναι σε συνεχή βάση να προσέχουμε τα σημάδια που μας δίνει το σώμα μας. Ως άνθρωποι έχουμε μία τεράστια ποσότητα από αντιδράσεις από το σώμα μας, αλλά υπάρχουν μερικά συμπτώματα τα οποία δεν πρέπει να αγνοούμε. Παρακάτω ας ρίξουμε μια ματιά από τα λίγα προειδοποιητικά σημάδια που δείχνουν ότι κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας υπάρχει.

Διαβάστε περισσότερα: Προειδοποιητικά σημάδια που το σώμα σου καλεί να προσέξεις

Πόσες πατάτες επιτρέπεται να τρώτε την εβδομάδα

Αυξάνουν τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης.

patatesΟι πατάτες είναι το αγαπημένο φαγητό μικρών και μεγάλων. Αυτό είναι γνωστό, αλλά αυτό που ίσως είναι λιγότερο γνωστό είναι πως πρέπει να τις καταναλώνουμε με μέτρο, αφού σε μεγάλες ποσότητες αυξάνουν τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης.

Σύμφωνα όμως με μια νέα μελέτη που εκπόνησαν ερευνητές του Χάρβαρντ τέσσερις ή και περισσότερες μερίδες πατάτες την εβδομάδα, γράφουν οι αυξάνουν τον κίνδυνο υπέρτασης, με το εκτιμώμενο ποσοστό κινδύνου να εξαρτάται από τον τρόπο μαγειρέματος της πατάτας: 11% για τις ψητές ή βραστές πατάτες και τον πουρέ και 17% για τις τηγανητές, συγκριτικά με κατανάλωση μίας μερίδας το μήνα ή και λιγότερο.

Διαβάστε περισσότερα: Πόσες πατάτες επιτρέπεται να τρώτε την εβδομάδα

Οριστικό τέλος σε επικονδυλίτιδα, τενοντίτιδα, αρθρίτιδα...

agkonasΤέλος σε τενοντίτιδες, επικονδυλίτιδες, αρχόμενες αρθρίτιδες βάζει νέα ενέσιμη θεραπεία με αυτόλογους παράγοντες (ένζυμα) από το αίμα του πάσχοντος. Μάλιστα η θεραπεία μέσα στα πρώτα έξι χρόνια εφαρμογής της φαίνεται ότι εκτοπίζει οριστικά το χειρουργείο για τις παθήσεις του χεριού και καθιερώνεται ως θεραπεία επιλογής.

Αυτά τα ενθαρρυντικά ερευνητικά αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο των Αμερικανικών Εταιρειών Χειρουργικής Χεριού, Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής και Χειρουργικής Περιφερικών Νεύρων, που έγινε 13-19 Ιανουαρίου στην Αριζόνα των ΗΠΑ.

Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν αποτελέσματα και από την εφαρμογή των τοπικών ενέσεων με αυτόλογο ένζυμο και στις αρχόμενες αρθρίτιδες μικρών αρθρώσεων, όπως του αντίχειρα. Η θεραπεία για τις αρχόμενες αρθρίτιδες μικρών αρθρώσεων όπως του αντίχειρα εφαρμόζεται και στην χώρα με πολύ καλά αποτελέσματα.

Διαβάστε περισσότερα: Οριστικό τέλος σε επικονδυλίτιδα, τενοντίτιδα, αρθρίτιδα...

Τα 6 τρόφιμα που προκαλούν τις περισσότερες τροφικές δηλητηριάσεις

τροφική δηλητηρίασηΑμερικανός δικηγόρος ειδικός στην υπεράσπιση δηλητηριασθέντων, ανθρώπων δηλαδή που κατέληξαν στο νοσοκομείο λόγω τροφικής δηλητηρίασης, δίνει τη δική του λίστα με τις τροφές που μπορούν να σε... στείλουν.

Διαβάστε περισσότερα: Τα 6 τρόφιμα που προκαλούν τις περισσότερες τροφικές δηλητηριάσεις

Κάθε πότε πρέπει να κάνουμε μπάνιο;

μπάνιο1Αν όχι όλοι, τότε οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε μπάνιο σε καθημερινή βάση.

Άλλοι κάνουν ένα γρήγορο ντους το πρωί πριν πάνε στη δουλειά, άλλοι μετά το γυμναστήριο και άλλοι το βράδυ για να χαλαρώσουν πριν πέσουν για ύπνο.

Διαβάστε περισσότερα: Κάθε πότε πρέπει να κάνουμε μπάνιο;

Τα 20 ασυνήθιστα πράγματα που δεν γνωρίζατε για τον καφέ

καφες

  1. Άνθρωποι που πίνουν περισσότερο από 10 φλιτζάνια καφέ την ημέρα είναι πιθανόν να έχουν ψευδαισθήσεις. Ειδικά εκείνοι που καταναλώνουν πολλά προϊόντα που περιέχουν καφεΐνη μπορεί να ακούνε φωνές κάποιου που δεν υπάρχει, να βλέπουν πράγματα που δεν συμβαίνουν στην πραγματικότητα.

Διαβάστε περισσότερα: Τα 20 ασυνήθιστα πράγματα που δεν γνωρίζατε για τον καφέ

Οι 7 τροφές που σας γεμίζουν ενέργεια

Το είδος και η ποσότητα τροφίμων που τρώτε καθημερινά σχετίζονται με τα επίπεδα ενέργειας. Στην πραγματικότητα, τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμίδες μπορούν να σας κάνουν να αισθάνεστε κουρασμένοι, δεδομένου πως απαιτούν περισσότερη ενέργεια για τη διαδικασία της χώνεψης.

Διαβάστε περισσότερα: Οι 7 τροφές που σας γεμίζουν ενέργεια

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι κρεατοφάγοι;

eatmeat2ο Μέρος

  • Οι ειδικοί είναι πεπεισμένοι ότι τα επεξεργασμένα κρέατα προκαλούν καρκίνο;

Ναι. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η ισχυρότερη απόδειξη έδειξε την αιτιώδη σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης των εν λόγω κρεάτων και τον κίνδυνο του καρκίνου. Αυτή η σύνδεση είναι απίθανο να είναι αποτέλεσμα τύχης, προκατάληψης ή άλλων παραγόντων σύγχυσης, είπαν.

  • Αυτό σημαίνει πως η κατανάλωση βοδινού κρέατος jerky είναι τόσο επικίνδυνη όσο και το κάπνισμα;

Όχι. Οι ερευνητές του Π.Ο.Υ. δεν είπαν ότι και τα δύο είναι εξίσου βλαβερά-μόνο ότι τα αποδεικτικά στοιχεία που φανερώνουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του ενός είναι εξίσου σημαντικά.

Διαβάστε περισσότερα: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι κρεατοφάγοι;

Τα επεξεργασμένα κρέατα αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου

1ο Μέρος

hotdogΟ Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) έχει επιβεβαιώσει κάποιες διατροφικές συμβουλές οι οποίες είναι απίθανο αν θα τις ακολουθήσουν οι σημερινοί άνθρωποι και ειδικά οι Αμερικάνοι. Τα χοτ ντογκς(hotdogs), το μπέικον (bacon) και τα υπόλοιπα επεξεργασμένα κρέατα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για καρκίνο. Όχι μόνο αυτά, αλλά επίσης και φρέσκα κομμάτια κόκκινου κρέατος είναι πιθανόν να προκαλέσουν καρκίνο.

Διαβάστε περισσότερα: Τα επεξεργασμένα κρέατα αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου

Ο λίγος ύπνος μειώνει τη λεπτίνη και προσθέτει κιλά

sleptΌσοι κοιμούνται λιγότερο από 8 ώρες το βράδυ, έχουν αυξημένες πιθανότητες να πάρουν επιπλέον κιλά, σύμφωνα με μία αμερικανική επιστημονική έρευνα.  Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Λάτα Καστούρι, του Κέντρου Ύπνου του Ιατρικού Κολλεγίου Μπέιλορ του Τέξας, που παρουσίασαν τα ευρήματά τους σε ιατρικό συνέδριο στις ΗΠΑ, ανέφεραν ότι η παχυσαρκία συνδέεται με την μικρή διάρκεια του ύπνου. Όσο λιγότερο κοιμούνται οι νέοι τη νύχτα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο δείκτης σωματικής μάζας τους (δηλαδή η αναλογία του βάρους προς το ύψος τους).

Διαβάστε περισσότερα: Ο λίγος ύπνος μειώνει τη λεπτίνη και προσθέτει κιλά

Λάιτ αναψυκτικά και αλάτι «χτυπούν» τους νεφρούς

αναψυκτικαΔύο ή περισσότερα αναψυκτικά με τεχνητές γλυκαντικές ουσίες διπλασιάζουν τον κίνδυνο νεφρικής ανεπάρκειας, προειδοποιούν επιστήμονες του νοσοκομείου Βrigham and Women στη Βοστώνη, μετά από μελέτη που διεξήγαγαν σε 3.256 γυναίκες.

Διαβάστε περισσότερα: Λάιτ αναψυκτικά και αλάτι «χτυπούν» τους νεφρούς

Μεσογειακή διατροφή για υγιή καρδιά

mesogeiakhdiatrofhΕιδικοί ανέφεραν ότι είναι ώρα να σταματήσουμε να μετράμε τις θερμίδες και να αρχίσουμε να προωθούμε τη διατροφική αξία των τροφών που περιορίζουν τις νόσους και μειώνουν την παχυσαρκία.

Η μεσογειακή διατροφή που περιέχει λιπαρά, όπως ωμέγα -3, ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς είναι ωφέλιμη για την καρδιά και τη γενική υγεία, δήλωσαν ειδικοί.

Διαβάστε περισσότερα: Μεσογειακή διατροφή για υγιή καρδιά

Πόσο ελαιόλαδο να τρώτε για να προστατευτείτε από την καρδιοπάθεια

elaioladoΈχει αποδειχθεί πως μια διατροφή πλούσια σε υγιεινά έλαια μειώνει τον κίνδυνο διαφόρων χρόνιων παθήσεων και κυρίως τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επιπλοκών.

Το ελαιόλαδο ανήκει φυσικά στα υγιεινά έλαια και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της μεσογειακής διατροφής. Πόσο πρέπει να τρώμε όμως για να προστατεύσουμε την καρδιά μας;

Την απάντηση δίνουν Ισπανοί ερευνητές σε μελέτη που δημοσίευσαν στην επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition.

Διαβάστε περισσότερα: Πόσο ελαιόλαδο να τρώτε για να προστατευτείτε από την καρδιοπάθεια

Συχνές κράμπες...Τι μπορεί να φταίει;

κραμπαΈχετε νιώσει ποτέ έντονες κράμπες στους μύες; Τις νύχτες σας ξύπνησε ποτέ ο φρικτός πόνος της κράμπας στη γάμπα;

Συχνά αυτές οι κράμπες εκτείνονται μέχρι και τα δάχτυλα του ποδιού. Τα δάχτυλα συχνά μαζεύονται και δεν κινούνται σωστά.

Κάποιες φορές οι κράμπες μπορεί να εμφανιστούν στην περιοχή του στήθους. Συχνά το άτομο μπορεί να φοβηθεί τόσο πολύ, ώστε να πιστεύει ότι βιώνει ένα καρδιακό επεισόδιο!

Οι κράμπες (ή μυϊκοί σπασμοί) μπορεί να προκαλούνται από πολλές αιτίες.

Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται η έλλειψη βασικών μετάλλων και ιχνοστοιχείων, η δυσλειτουργία των νεφρών και αυτοάνοσες παθήσεις, ο διαβήτης ή άλλες παθήσεις των ενδοκρινών αδένων π.χ. μια δυσλειτουργία του θυρεοειδούς ή των παραθυρεοειδών αδένων.

Έλλειψη μετάλλων και ιχνοστοιχείων

Βασικά στοιχεία του σώματος μας παίζουν σημαντικό ρόλο για την σωστή λειτουργία των μυών μας, όπως το νάτριο, το κάλιο, το Ασβέστιο και το Μαγνήσιο.

Διαβάστε περισσότερα: Συχνές κράμπες...Τι μπορεί να φταίει;

Οι δεξιότητες του αριστερόχειρα

aristeroxeiresΑν, λοιπόν, είστε αριστερόχειρας τότε:

* Έχετε περισσότερες πιθανότητες να μεθύσετε ευκολότερα από κάποιον δεξιόχειρα που θα πίνετε το ίδιο ποτό, με την ίδια συχνότητα και την ίδια ποσότητα. Το δεξί ημισφαίριο που χρησιμοποιεί ο αριστερόχειρας για κάποιο λόγο δεν αντέχει το αλκοόλ.

* Έχετε περισσότερες πιθανότητες εάν πάθετε εγκεφαλικό, να το ξεπεράσετε σε σχέση με κάποιον δεξιόχειρα.

Διαβάστε περισσότερα: Οι δεξιότητες του αριστερόχειρα

Ανακάλυψη δυναμικών φαρμάκων

Χημικοί ερευνητές ανοίγουν δρόμο προς νέα δυναμικά φάρμακα

ΑΝΘΡΑΚΑΣ

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Dartmouth ανακάλυψαν μία νέα χημική αντίδραση που έχει τη δυνατότητα να διευκολύνει την αναζήτηση φαρμακευτικών ουσιών.

Τα πορίσματα αυτής της έρευνας δημοσιεύονται στο περιοδικό της Αμερικάνικης Χημικής Εταιρίας.

Διαβάστε περισσότερα: Ανακάλυψη δυναμικών φαρμάκων